Home
 

Sikkelcelanemie

Sikkelcelanemie (sickle cell anaemia/drépanocitose)

Sikkelcelanemie is een ernstige erfelijke ziekte die veel voorkomt in gebieden waar ook malaria voorkomt: grote delen van Afrika onder andere en in mindere mate in het Midden Oosten en Indië. Dank zij de slavenhandel komt het ook voor in Noord en Zuid Amerika. Dragers van de ziekte zijn soms beter bestand tegen malaria-infecties en hebben daardoor soms een grotere overlevingskans.
Vooral in Afrika is soms een heel groot deel van de bevolking drager (tot 40% in sommige streken) zonder zelf aan de ziekte te lijden.
Er bestaan mildere en zeer ernstige vormen van deze ziekte naar gelang de overgeërfde genen.

Een kind van 2 dragers van de ziekte heeft een kans van 1 op 2 om zelf ook drager te zijn en een kans van 1 op 4 om door deze ernstige en zeer pijnlijke vorm van bloedarmoede getroffen te worden.
Een typisch teken van de ziekte is de abnormale vorm van de rode bloedcellen die de vorm van een sikkel aannemen. De patiënten lijden aan vele verwikkelingen zoals geelzucht, galstenen, trombose, borstkasinfecties, oogschade, problemen met de beenderen en de gewrichten, het beendermerg en het vatenstelsel. Veel kinderen die aan deze ziekte lijden sterven jong.
De ziekte is ongeneesbaar tenzij door een beenmergtransplantatie en de behandeling is gericht op het voorkomen of verhelpen van de symptomen.

Voor ouders van kinderen uit een gemengde relatie is het een goed idee om bij een volgende bloedafname eens te vragen om na te kijken of je kinderen misschien drager zijn van deze ziekte.

De opvolging van kinderen met sikkelcelanemie gebeurt in België uitsluitend door universitaire pediatrische diensten, meestal door gespecialiseerde pediaters-hematologen:

UZ-LEUVEN
Prof Christel Van Geet - Pediatrie Gasthuisberg

UZ-BRUSSEL
dr An Van Damme, pediatrie (secretariaat 02-477 60 61): medische opvang en
begeleiding
dr Kathlijn Keymolen, medische genetica (secretariaat 02-477 60 71):
genetische counseling
 
UZ-GENT - UZ
Hemato - Oncologie is de plaast waar kinderen gevolgd worden: 09 332 24 16
A. LAMMERTIJN is verantwoordelijk voor het Secretariaat Hemato - Oncologie
gelegen op 5K6.
Dr. V. BORDON (09 332 58 60) 

UZ-ANTWERPEN
Dr Marek Wojciechowski, pediatrie