Home
 

Loving Day

[title]

LOVINGDAY.NL
Door Leen Sterckx

12 JUNI 2013 – LOVING DAY – jongstleden, ging de Nederlandse werkgroep Lovingday.nl  van start met de voorstelling van haar website www.lovingday.nl. Bij de feestelijke lancering van deze website bespraken we het boek “A True History Full of Romance. Mixed Marriages and Ethnic Identity in Dutch Art, News Media and Popular Culture (1883-1955)” van Marga Altena. We kregen wat aandacht in de Nederlandse pers, in de nrc.next van 11 juni, in het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ van het Nederlandse Radio 1 en op de jongerenradio FunXL.
www.lovingday.nl is een initiatief van vier vrouwen die zich al jaren bezighouden met gemengde relaties en gezinnen als onderzoeker, professional en als ervaringsdeskundige: Betty de Hart, Marga Altena, Annemiek Beck en ondergetekende (Onze geloofsbrieven kan je vinden op de website). Ik weet al niet precies meer hoe we op het idee kwamen, maar in het voorjaar van 2012 zaten we opeens met zijn vieren in een café in een multiculturele wijk van Utrecht. Alle vier vonden we dat er ‘iets’ moest komen rond gemengde relaties en kinderen in Nederland; dat iets moest degelijke informatie bundelen en voor een breed publiek (niet in het minst mensen in een etnisch gemengde relatie) toegankelijk maken. Het moest de wetenschappers die op dit terrein onderzoek doen – zoals drie van ons – bij elkaar brengen maar ook de wereld van de professionals, de media en de cultuur bereiken. Kortom: het moest informatief, degelijk en leuk worden. We waren alle vier laaiend enthousiast!... en daar bleef het bij dat eerste jaar. Op geregelde tijdstippen mailden we elkaar met één of ander weetje omtrent gemengde relaties en verzuchtten we: hadden we al maar iets, een website of zo, waar we dit op konden delen.
Afgelopen voorjaar ging Betty de Hart een paar maanden onderzoek doen in de VS en stuitte daar op het Amerikaanse Loving Day (www.lovingday.org). Loving Day is in Amerika een gezellige feestdag die wordt gevierd door mensen in een gemengde relatie en gemengde kinderen. Er zit niet echt een erg samenhangende organisatie achter, maar her en der in de VS worden op 12 juni onder deze naam gezellige evenementen op touw gezet, bijvoorbeeld een barbecue of picknick, die vooral bedoeld is als trefmoment voor gemengde gezinnen. Degene die als eerste hier mee begon in 2003 was Ken Tanabe, een kind uit een gemengd huwelijk van een Belgische moeder met een Japanse vader. We hebben Ken gemaild om toestemming voor het gebruik van hun naam voor ons initiatief en hij was enthousiast en vereerd dat Loving Day zo dicht bij zijn moederland is ‘opgepikt’.

De naam Loving Day is ontleend aan het echtpaar Richard en Mildred Loving (what’s in a name). Zij waren een interraciaal koppel (hij is blank, zij is zwart) die trouwden in een tijd dat dit nog verboden was in de staat waar zij woonden, Virginia. Kort na hun huwelijk werden ze opgepakt door de politie en verbannen: als ze samen wilden blijven, moesten ze verhuizen naar Washington waar hun huwelijk wel wettelijk werd erkend. Na tien jaar in ballingschap pikten de Lovings het niet meer, en spanden ze een rechtszaak aan - Loving versus Virginia - om te bekomen dat ze terug mochten keren naar hun familie en thuisstad. Ze wonnen de zaak en op 12 juni 1967 werd in Virginia, als laatste staat in de VS, het verbod op interraciale huwelijken ongrondwettig verklaard. Je kan op internet verschillende films zien over dit verhaal, bijvoorbeeld op Youtube via Loving vs Virginia of de HBO documentaire ‘The Loving Story’.

Dit verhaal was voor ons te mooi om te laten liggen. Plotseling hadden we een naam én een datum, 12 juni. Voor het organiseren van een conferentie was het inmiddels te laat. Wat we wel wilden proberen te realiseren, om zo snel mogelijk van start te gaan met onze eigen Loving Day traditie, was een website. Ook dit helemaal uit het niets uit de grond stampen, mooi laten vormgeven en zo meer was niet haalbaar: we hadden nog twee maanden tot lancering en geen rooie cent om er aan te besteden. Daarom hebben we onderdak gezocht en gevonden bij de website www.vijfeeuwenmigratie.nl die qua opzet en doelstellingen heel goed aansluit bij wat we willen. Op termijn willen we onze eigen website en werking verder opbouwen en de conferentie komt er ook nog wel een keer, maar voor nu zijn we heel tevreden met wat we hebben kunnen realiseren op ‘vijfeeuwenmigratie’ met de hulp van het kleine team dat achter die website zit.
En het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf: op de website vind je feitelijke informatie over gemengde relaties, gemengde kinderen en verschillende deelthema’s, gebaseerd op onderzoek. Daarnaast kunnen mensen hun eigen verhaal en foto’s toevoegen. Ook zijn er heel wat literatuursuggesties te vinden tot en met complete doorklikmogelijkheden naar wetenschappelijke publicaties en gespecialiseerde websites als onder andere www.kleur-rijk.be.

Want wat we niet kunnen en willen bieden, is praktische informatie en een forum voor mensen in een gemengde relatie die met concrete vragen en problemen zitten. Niet omdat we niet zien dat daar behoefte aan is, want in Nederland staat de zusterorganisatie van Kleur-rijk, Stichting Lawine, al een tijdje op non-actief. Maar advies is echt een aparte tak van sport waar wij ons niet voldoende toe uitgerust achten, of toch niet via dit medium.
We willen de webpagina verder aanvullen op basis van nieuwe publicaties en onderzoeken die verschijnen en ook met een heleboel ideeën die we zelf nog hebben, maar waarvoor de tijd ontbrak om ze verder uit te werken. Ook inzendingen vanuit Vlaanderen zijn welkom, we denken dat Lovingday.nl voor het hele Nederlandse taalgebied een meerwaarde kan hebben. We vinden in Femma Kleur-rijk alvast een enthousiaste partner. Als je weet hebt van boeken, krantenartikelen, films en documentaires in Vlaanderen die op het informatieknooppunt voor gemengde relaties en kinderen niet mogen ontbreken, laat het dan weten aan het team van www.vijfeeuwenmigratie.nl onder vermelding van het trefwoord ‘gemengde relaties’.  Of zoek contact met mij, eventueel via Kleurrijk en dan komt het ook wel terecht. Maar neem vooral eens een kijkje op onze website en markeer 12 juni 2014 in je agenda, want dan pakken we groots uit met... dat weten we nog niet.