Home
 

Lectuur

lectuur

Kleur-rijk maakte een selectie van interessante boeken en artikels over gemengde relaties en hun plaats in de multiculturele samenleving. Een groot deel is in ons eigen bezit en kun je bij ons ontlenen. We rangschikten de publicaties volgens x, en x….

Au-delà de Gibraltar

[video] / Barman, Taylan; Boucif, Mourad; Preszow, Gérard. - [s.l.] : Saga Film, 2001. - 106 min.
Doelgr.: 16 / 17 / 18 / volwassenen

Vindplaats : or 3.3.7 aude

Karim woont in Brussel. Hij houdt van zijn familie en respecteert de Marokkaanse cultuur waarin hij is geboren. Op een dag wordt hij verliefd op Sophie, een Belgisch meisje. Tegenover een vaak vijandige culturele en sociale omgeving moet Karim zich bevrijden van het gewicht van de traditie en opletten dat hij niet in de valstrikken van het racisme trapt. Op zoek naar zijn eigen identiteit ontdekt hij dat traditie en moderniteit alleen dankzij de liefde met elkaar kunnen worden verenigd.

Besnijdenis

Bundeling teksten over besnijdenis. Februari 2004. Dit bundel is te bestellen bij KAV Kleur-rijk tegen de prijs van € 5,00 (KAV leden € 3,00) + portkosten.

De Blanke Masai

Corinne Hofmann werd in 1960 in Zwitserland geboren. In 1986 reisde ze naar Kenia waar ze verliefd werd op Lketinga, een Samburu-krijger. Deze geschiedenis beschreef ze in De Blanke Masai. In haar tweede boek, ‘Terug uit Afrika’ beschrijft ze haar moeizame terugkeer in de Europese maatschappij.

De maagd en de neger 2: Leentje en Sofie

Vanistendael, Judith. - Amsterdam: Oog & Blik, 2009. - 79 p. Vindplaatsen: ge 10 maag / or 3.3.4 maag. In dit tweede deel van 'De maagd en de neger', Leentje en Sofie, blikt de inmiddels wat oudere Sofie terug op haar relatie met Abou. Ze komt hem tegen op straat en haar dochtertje vraagt haar wie die meneer is. Dan kan Sofie eindelijk haar kant van het verhaal vertellen. Leentje en Sofie gaat diep in op vragen die in het eerste deel nog onbeantwoord bleven.

ISBN: 978-90-5492-212-4
De maagd en de neger: Papa en Sofie - 1994-1998: Naar het verhaal Bericht uit de burcht van Geert Vanistendael

[stripverhaal] / Vanistendael, Judith. - Amsterdam: Oog & Blik, 2007. - 60 p.

Vindplaats : (F) ge 10 maag / or 3.3.4 maag
'De maagd en de neger' is de debuutstrip van Judith Vanistendael, dochter van schrijver Geert Van Istendael. Dit autobiografische verhaal gaat over de relatie van de jonge Belgische economiestudente Sofie met de vluchteling Abou uit Togo. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de vader van Sofie, die de relatie aanvankelijk helemaal niet ziet zitten.

ISBN: 978-90-5492-190-5
Een andere kijk op geld

In 2000 werd door Kerkwerk multicultureel samenleven een onderzoek gedaan onder bi-culturele koppels. De financiële verantwoordelijkheid kwam op de vijfde plaats wat betreft de thema’s die een invloed hebben in de relatie.
Het werd ook ervaren als een hindernis of zelfs als een struikelblok voor de relatie.

Tijdens de bijeenkomsten van KAV Kleur-rijk is spreken over geld, je inkomsten en de besteding ervan geen taboe. De deelnemers, vrouwen in een bi-culturele relatie, zijn op zoek naar antwoorden, verklaringen, … en ze willen dit delen met anderen.

Deze ervaringen deed KAV Kleur-rijk beslissen om een brochure uit te werken.
Kostprijs : €8,00 + verzendingskosten
Leden KAV betalen €5,00

Een organisatie van en voor vrouwen in een bi-culturele relatie

Activiteiten voor vrouwen die hun biculturele relatie ten volle willen beleven. Je kunt je verwachten
aan een tikje multicultureel genot en een flinke spat sociaal contact. We kijken samen naar een film, bezoeken een theatervoorstelling of ontmoeten elkaar voor een boeiend gesprek in een praatcafé. Partners en kinderen genieten bij gelegenheid mee.

Ethnic identity among ethnically mixed adolescents in the Netherlands

Ramirez, Faline. - Amsterdam: Universiteit Amsterdam, 2010. - 98 p. Vindplaats: ge 05.1 ethn. In deze (Nederlandstalige) scriptie wordt onderzocht in hoeverre ouders en vrienden de etnische identiteit en de Nederlandse identificatie van etnisch gemengde jongeren in Nederland beïnvloeden. Ook wordt bekeken of opvoedingsondersteuning of een andere vorm van ondersteuning geboden kan worden aan etnisch gemengde gezinnen.

Femma is kleurrijk!

Femma, 110000 vrouwen die elkaar ontmoeten in meer dan 900 afdelingen in Vlaanderen en Brussel. De deur staat open voor alle vrouwen, allochtoon of autochtoon. Vandaag wordt Femma zo vandaag een gevarieerde, multiculturele beweging. Femma gelooft in de kansen van deze rijkdom aan culturen en ijvert voor de zelfontplooiing van élke vrouw. Visie ging op zoek naar wat zo'n interculturele werking van Femma inhoudt?

Gemengd verbonden

Gemengd verbonden. Eindrapport: [Een actie-onderzoek naar interculturele en interreligieuze partnerrelaties in Vlaanderen] [onderzoeksverslag] / Colpaert, Ellen, red. - Brussel: Kerkwerk Multicultureel Samenleven, 2000. - 122 p.