Home
 
Opgelet, de inhoud hieronder is beperkt tot leden, meer informatie om lid te worden vind je hier. Indien je lid bent kan je inloggen en je krijgt meer toegang zoals bestanden downloaden, extra informatie lezen, archief bekijken, en nog veel meer...

Fotoalbums

Themadag gezinsstructuren

Op 21 oktober 2012 organiseerde Kleur-rijk in Atlas Antwerpen een themadag over allerlei gezinsstructuren: "1001 manieren om gezin te zijn: kleur-rijke families." Het werd een fijne dag: goed georganiseerd en inhoudelijk sterke workshops. Vooral de ontmoetingen tussen al die gezinnen was fantastisch, zowel kinderen als ouders hadden een onvergetelijke dag.

Weekend Ardennen met Kleur-rijke vrouwen en kids, mei 2012

Vrijdagavond kwamen we na een lange tocht én een flinke file, moe aan in ons ‘kamphuis’ in Nadrin, een gehucht van Houffalize. De andere vrouwen en kinderen zaten al aan tafel. Na een warm welkom en een kop lekkere soep, konden we ons installeren.
Sommige vrouwen en kinderen kenden elkaar al, andere gezichten waren nieuw. Leuk was dat het kennismaken spontaan ging, net als de gesprekken die ongedwongen op gang kwamen tijdens het weekend.
Het programma sprak iedereen aan: wandelen in de ongerepte natuur, een bezoekje brengen aan een wildpark*, een DVD bekijken over geluk in relaties en een zwembadbezoek op zondagochtend. Dit alles verliep vlot en er was steeds ruimte voor een gezellige babbel en het uitwisselen van ervaringen. Een weekendje onder gelijkgestemden ...
*Nog even iets over het wildpark: mijn dochtertje van bijna 5 is een grote dierenvriend. (Eén dier heeft nog net iets meer haar hartje gestolen dankzij die mooie filmklassieker: het hertje Bambi!) Zij beleefde topmomenten! Voor het eerst in haar jonge leven kon ze tientallen ‘Bambi’s’ voederen, bewonderen, aaien,... Onze gids Jean, die menig wild dier voedert en verzorgt, stond ons enthousiast te woord. Hij nam ons op sleeptouw en bracht ons oog in oog met everzwijn, wolf, vos, berggeit, hert en uil mét uilskuikens. We assisteerden hem en we leerden bij. (Onze kinderen gaven zelfs onder zijn goedkeurende blik, dode kuikens en ratten aan sommige van die wilde dieren, andere dieren kregen van hen emmers maïskorrels te eten!)
Daarenboven zeker vermeldenswaardig: we konden een heel weekend lang onze voeten onder tafel schuiven voor een heerlijke en gezonde maaltijd.
Onze kroost zagen we naar hartelust ravotten. Geen regendruppel die hen kon tegenhouden.
Ons weekendje Ardennen vloog voorbij... We waren er echt op uit en beleefden mooie momenten in het groen, mét onze kinderen en met elkaar. Wat ons betreft, voor herhaling vatbaar!
Ester

Planningsvergadering

Op 20-11-2011 kwamen een groepje actieve kleurrijke vrouwen samen om de activiteiten voor 2012 te plannen. We stelden vast dat het thema ‘gezinsstructuren’ in al zijn vormen en kleurrijke constructies ons allemaal nauw aan het hart ligt. Het was dan ook geen moeilijke keuze om dit thema als rode draad voor het jaar 2012 te kiezen. Immers, iedereen behoort tot een ‘groep’, of je nu single bent of alleenstaande moeder, deel uitmaakt van een ‘gewoon’ kerngezin of van een nieuw samengesteld gezin, of je nu zoon, dochter, oma, opa, stiefmama, stiefpapa, of mama of papa bent, of je nu jong of oud, puber of adolescent bent. Iedereen heeft ergens zijn plaats binnen het thema gezinsstructuur. Zo goed als alle activiteiten zullen rond dit thema opgebouwd en uitgewerkt worden: socio-culturele, ontmoeting of inhoudelijke uitdieping van dit thema. We hopen je terug te zien op één van de activiteiten. Verlies onze kalender niet uit het oog.

Voorbereidingen Mixed ID

Op 21/11/2010 hielden we een kleine marathonvergadering om oms 'evenement' Mixed-ID verder vorm te geven.

Open Space

Op de Open-Space van zaterdag 20 februari 2010 was Leen Sterckx, sociologe aan de Universiteit van Amsterdam, aan het woord. Zij werkte mee aan het boek: “Een Ander Succes. De keuzes van Marokkaanse meisjes" (2003). In dit onderzoek gaat het over hoe zij belangrijke keuzes maken op gebied van school, werk en gezinsvorming. Hoe zit het met de vermeende verschillen tussen de meisjes, die veel studieuzer en daarom succesvoller zijn dan veel Marokkaanse jongens, die ‘niet willen deugen’?

Na de lezing was er ruimte voor ontmoeting en discussie over het thema.

Deze lezing kaderde in een samenwerking met de Publiekswerking van Atlas en de tentoonstelling Jongens en meisjes… Bestemming bekend? Deze toonde hoe de ideeën rond mannelijkheid en vrouwelijkheid sinds 1830 veranderden en evolueerden. Denkbeelden rond mannelijkheid en vrouwelijkheid staan immers in verband met een historische en culturele context en zijn helemaal niet zo ‘natuurlijk’ of onveranderlijk als ze soms lijken.

Machtige maskers

Op 22 februari 2009 trokken we met de Kleur-rijke kids naar het Etnografisch Museum van Antwerpen.

We deden een zoektocht doorheen het museum en nadien maakten de kinderen zelf mooie maskers.

ECB Conferentie

Op 14 maart 2009 organiseerde Kleur-rijk voor het eerst een Europese Conferentie - ECB.

Ook in onze buurlanden zijn er werkingen als KAV kleur-rijk, die zich inzetten voor mensen met bi-culturele relaties. De verschillende verenigingen zijn gegroepeerd onder een koepel, ECB (European Conference of Bi-cultural/Bi-national relationships).

Thema: “Hulpverlening en gekleurde relaties”.
We lieten ons inspireren het onderzoek dat we hier in Vlaanderen hebben laten uitvoeren in 2008 en bekeken hoe de hulpverlening er in de andere Europese landen uitziet. Daarnaast stonden we ook stil bij het nut van het bemiddelen bij conflicten of probleemsituaties omtrent de verstandhouding tussen verschillende culturen. Daarvoor deden we een beroep op de ervaring van het Afrikaans Platform.

Wij willen het thema bi-culturele relaties op de maatchappelijke agenda zetten en peilen naar de ervaringen van andere Europese organisaties op dit gebied. Tijdens deze conferentie was er ruimte voor ontmoeting en uitwisseling tussen individuen, organisaties, culturen.

Heimwee

Op 9 maart 2008 organiseerde Kleur-rijk samen met FMV een themadag rond 'Heimwee'. Doelstelling van deze dag was stilstaan bij de impact van het fenomeen "Heimwee" op onze partners/migranten. Heimwee is een persoonlijke emotie, maar ook een universele, die mensen met elkaar verbindt. Of onze partners nu vluchteling zijn, of hierheen gekomen zijn omwille van de liefde: heimwee ervaren ze vroeg of laat allemaal. Want tenslotte hebben ze allemaal hun huis en familie achtergelaten. En wat doe je als partner? Machteloos toekijken?
Wat is heimwee, wie is er vatbaar voor, hoe uit het zich?
(Hoe) kunnen we heimwee bestrijden of er mee omgaan?
We organiseerden 2 workshops over dit thema samen met gastsprekers Eveline Wouters en Sultan Balli. Tenslotte toonden we de film "Mijn verhaal" van Mohammed Ikhan. Deze reportage gaat over de eerste generatie migranten.

Eenheid in Verscheidenheid

Op 11 maart 2007 organiseerde Kleur-rijk een grootse ontmoetingsdag.
Deze dag werd georganiseerd samen met Voem en ging door in het Atlasgebouw te Antwerpen.
Er waren workshops rond Omgaan met Racisme, Tweetaligheid, een workshop met schrijfster Nicole Boumaaza, Omgaan met geld. Er was ook kinderanimatie.